НОВА
КНИГА
УТОЧНЕНИЕ
Добави в Facebook
Добави в Twitter
RSS канала - Всяка неделя

Мисля, че това обяснение не се нуждае от много думи.
Ако сте достатъчно любезни да прочетете „Сондажи” от рубриката „БУМЕРАНГ”, ще забележите, че през всичките години на съществуването си – от 1979 до 2005 година – „Всяка неделя” е имала отчетливо предимство, тя е била предпочитана в най-различни допитвания.
Обаче онова е било телевизия.
А това тук – сайт, само едно скромно място сред джунглата на Мрежата.
Онова беше програма излъчвана винаги на живо, преминала през невероятни перипетии, спирана и разрешавана от властите. Тя опитваше и правеше неща, за които другите дори не се сещаха. Имаше невероятна за днешните представи аудитория - практически цялата публика, а това означаваше около 5 милиона души.
Получаваше и уникална подкрепа от същата тази публика - винаги, през всичките години. През 1989 година - наскоро след възстановяването на програмата, прекъсната от властите през юни същата година – след поредица от агресивни и цинични заплахи, поисках Вот на доверие – и получих подкрепата на около 485 хиляди души! Това също е документирано.
Онази „Всяка неделя” беше свръхмогъща трибуна. Но никога не злоупотребявахме с нея, това беше едно от свещените ни правила.
Сега този сайт изглежда нещо много по-скромно. Той е лишен, и това е неизбежно, от някои от най-ефикасните средства на телевизионната програма. Липсва ефекта на директното излъчване – онова беше една сцена, на която всичко можеше да се случи, и често се случваше. Липсва и цялостната драматургията на предаването, с нейните неочаквани, дори за мен, обрати и кулминации. И още много други неща липсват. Ролята на водещия, например, далеч не може да бъде схвана от тия откъслечни фрагменти. Но това е най-малкото, което ме безпокои. Последното, което ме е интересувало през всичките тези години, е било паметта за личната ми роля.
През годините положих немалко усилия, за да съхраня архива на програмата. В най-добро състояние, естествено, е този на третата „Всяка неделя” /2002 – 2005/. Пазя записите на втората на VHS формат – и може би понякога тези архиви няма да притежават достатъчно добро качество.
Излишно е да споменавам, че притежавам авторските права на всичко онова, което ще видите тук.
Независимо от посоченото дотук, и този сайт има своите достойнства.
Той съхранява познанието за отделни събития. Съхранява думите на важни лица и личности.
Не е лошо да си ги припомним и да ги чуем отново. Особено днес, когато почти всичко е поразено от отвратително незачитане и пренебрежение към миналото. Нещо напълно естествено, впрочем, като виждаме какви нещастни или направо комични персонажи населяват времето ни.
Нямам амбицията да се преборвам с днешните телевизионни продукти и лапацала.
Но с известна тъга ще отбележа, че с много малки изключения, вече няма почти нищо свястно на телевизионния пазар. Той е превзет окончателно от случайни и очевидно оперетни персонажи, да се подвизаваш днес на телевизионния екран не е по-различно отколкото да си временен квартирант в някакво воайорско шоу.
Нека наблюдаваме заедно няколко дни отстрани новият живот на „Всяка неделя”.
По-късно това уточнение може би ще се нуждае от още пояснения.

Кеворк Кеворкян



ОЩЕ ПО ТЕМАТА